Fierastrau cu banda

Informatii utile

Fierastrau cu banda 

Fierastrau cu banda

Productivitatea ridicata din industria lemnului se datoreaza unei intrastructuri si a unor mijloace necesare ca in orice alt sector de activitate unde se preconizeaza rezultate foarte bune. Atat la productia in serie, dar si in atelierele mici sau mari de prelucrare a lemnului, se aplica anumite reguli pentru un proces reusit de prelucrare, iar ferastraiele cu banda sunt unele din utilajele necesare in acest proces.
Ferastraiele cu banda se impart in doua subcategorii: ferastraie cu panglica banzic si ferastraie pentru grinzi banzic orizontal (ferastraie gater).
Ferastraul panglica banzic este un echipament vertical si este foarte eficient in procesul de taiere. Aceste echipamente au o mobilitate ridicata, putand fi conectate la un banc de lucru. Ferastraiele gater sunt utilizate in general la debitarea orizontala a lemnului cu o panza si cu o masa culisanta. Primul tip de ferastrau cu banda este utilizat in spatiu inchis si necesita existenta unui exhaustor pentru evacuarea prafului si a rumegusului rezultat in urma slefuirii.
Ferastraiele gater sunt folosite in mediu deschis, pentru ca necesita un spatiu mai mare de debitare pentru piesele mari.
Se recomanda o utilizare corecta in procesul de debitare a lemnului, indiferent de utilajul folosit, tinandu-se cont de anumite principii de exploatare si de siguranta pentru a preveni accidentele. Periodic se realizeaza anumite lucrari de mentenanta pentru mentinerea echipamentelor intr-o stare buna de functionare.
In general, ferastraiele cu banda sunt utilizate fie la debitarea bruta, fie la debitarea fina prin ajustarea inaltimii de taiere. Mentenanta acestor utilaje este foarte importanta pentru functionarea corespunzatoare a acestora. Referitor, la tariful de achizitie acesta variaza in functie de producator, de caracteristici si de nivelul de performanta.

Atat in prelucrarea primara, cat si in prelucrarea secundara a lemnului, o operatie extrem de importanta este operatia de taiere a lemnului.

Pentru debitarea bustenilor si realizarea taierilor neregulate in piesele din lemn, de cele mai multe ori sunt utilizate fierastraie cu panza panglica (ferastraie panglica).

Un fierastrau panglica, banzic, este un echipament cu motor puternic dotata cu o panza panglica realizat  dintr-o banda metalica utilizata pentru debitarea diferitelor piese din lemn.

Panza panglica a unui fierastrau cu panglica este actionata, de regula, de catre un motor electric sau termic prin intermediul a doua volante, desi, in cazul unor utilaje speciale pot fi trei sau patru volante.

Modelele de ferastraie mecanice cu banda sunt utilizate pentru debitarea pieselor din lemn (fierastrau cu banda pentru lemn), taierea metalelor (ferastrau cu banda pentru metal), precum si debitarea diferitelor materiale (fierastrau panglica).

Modelele de ferastraie cu banda (ferastrae panglica) sunt utilizate in special pentru debitarea formelor neregulate sau curbe, dar pot fi utilizate si pentru taieri drepte.

Raza minima a unei curbe ce poate fi realizata cu ajutorul unui ferastrau cu banda este determinata de latimea panzei panglica si pasul acesteia.

Istoric ferastraie cu banda

Ideea utilizarii unui ferastrau panglica dateaza inca din anul 1809, cand William Newberry a patentat ideea, dar nu a putut implementa un fierastrau cu banda din cauza panzelor panglica. Datorita flexarii panzei peste volante in timpul debitarii, aceasta ceda de la sudura.

Timp de aproape 40 de ani, utilizarea unui fierastrau cu banda a fost nepracticabila pana cand, in 1846 Anne Paulin Crepin a descoprit o tehnica de sudare a panzelor unui fierastrau banzic care sa permita rotirea acesteia dupa volante fara a determina cedarea sudurii.

Banzic lemn – tipuri

Modelele de fierastraie cu banda pot fi utilizate, asa cum am mentionat anterior, pentru prelucrarea lemnului.

In ceea ce priveste prelucrarea lemnului, se pot diferentia doua mari categorii de fierastrai cu panza panglica, si anume: fierastraie panglica verticale (banzic vertical) si ferastraie pentru busteni / gatere (gater banzic).

Un ferastrau panglica vertical (fierastrau panglica vertical) sau fierastrau vertical, este de regula utilizat pentru debitarea diferitelor forme in piesele din lemn. Un banzic vertical poate fi caracterizat prin inaltimea maxima a piesei ce poate fi debitata si latimea maxima dintre panza si coloana.

Un fierastrau panglica pentru debitat busteni (ferastrau panglica pentru debitat busteni) sau gater lemn, este un banzic tamplarie a caror volante sunt pozitionate pe orizontala si care sunt utilizate pentru taierea transversala a bustenilor pentru obtinerea cherestelei.

Modele de fierastraie panglica pentru lemn din aceasta categorie se adreseaza atat utilizatorilor casnici, cat si profesionistilor in prelucrarea lemnului.

Holz Maschinen Romania (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare si bugetului disponibil.

Pentru a beneficia de asistenta tehnica in alegerea corecta a unui banzic sau gater pentru lemn potrivit necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.