Exhaustor rumegus

Informatii utile

Exhaustor rumegus 

Exhaustor rumegus

Exhaustoarele sunt echipamente care pot fi utilizate la diferite operatiuni comerciale, cat si casnice. Acestea se folosesc de obicei in atelierele pentru prelucrarea lemnului, cum ar fi in: gatere, atelierele de dimensiuni mari si mici care au ca obiect de activitate principal producerea mobilei.
Pe piata de profil exista mai multe modele de exhaustoare si anume: exhaustoare cu o singura faza, cu doua faze si cu doua stagii tip ciclon.
Exhaustoarele cu o singura faza aspira praful si rumegusul cu ajutorul paletei ventilatorului si sunt aruncate in sacul inferior (sac colector) in timp ce sacul superior retine particulele fine si filtreaza aerul.
Exhaustoarele cu doua faze, motorul si ventilatorul sunt asezate pe o tija cu fata in jos, iar sacul filtrant este pozitionat intr-o parte pentru a colecta particulele fine.
Exhaustoarele cu doua stagii tip ciclon au motorul si ventilatorul sunt asezate pe o tija cu forma conica care este conectata la un dispozitiv in partea inferioara. Atunci cand camera ciclonului este mai lunga aceste exhaustoare au o eficienta mai mare la divizarea particulelor mari. Aerul este filtrat cu un filtru inferior, prin intermediul unor saci filtranti pozitionati intr-o parte a masinii.
Exhaustoarele tip ciclon cu cartus interior ocupa putin spatiu la montare. Sacii superiori, filtranti trebuie sa fie scuturati periodic de praf pentru a fi indepartate particulele fine.
Pentru uzul casnic se utilizeaza exhaustoare cu o singura faza si cu o singura coloana de filtrare, iar versiunile comerciale de exhaustoare sunt, de obicei, cu doua faze.
Aceste echipamente se utilizeaza concomitent cu alte utilaje din atelier pentru a reduce praful din interiorul mediului de lucru si pentru a asigura curatenia in atelier.
Pentru a asigura siguranta operatorilor, este necesar ca la operatiunile de prelucrare a lemnului sa se utilizeze masti de protectie, sisteme de filtrare a aerului conectate la sistemul de aerisire.
Oferta exhaustoarelor difera in functie de puterea motorului, puterea de filtrare si capacitatea sacilor colectori.

Prelucrarea secundara a lemnului in atelierele tamplarie genereaza o cantitate mare de praf si rumegus. Pentru a elimina praful si rumegusul de lemn din ateliere sunt utilizate cu succes exhaustoare rumegus sau aspiratoare pentru praf si rumegus.

Asa cum fiecare atelier este diferit, solutia in ceea ce priveste alegerea unui exhaustor pentru aspirarea prafului este diferita. In alegerea unui aspirator pentru praf si rumegus trebuie sa se aiba in vedere dimensiunile atelierului, numarul si tipurile utilajelor de prelucrare lemn care trebuie racordate la un sistem de exhaustare si, bineinteles, bugetul disponibil.

Pentru unele scule de mana utilizarea unui aspirator de rumegus poate fi o solutie potrivita pentru aspirarea prafului si rumegusului. In schimb, pentru masinile de prelucrare a lemnului de dimensiuni mari precum circulare, masini abric sau grosime lemn, freze etc. va fi necesar sa se utilizeze un sisteme de exhaustoare cu hota de racordare cu diametru si debit mai mari.

Alegerea unui exhaustor rumegus pentru atelierele de dimensiuni reduse

Pentru atelierele de dimensiuni reduse (pentru amatori), un exhaustor mic cu sac filtrant, de obicei exhaustor mobil, este o alegere excelenta pentru operatiunile minore de prelucrare a lemnului datorita pretului redus de achizitie si capacitatii de aspirare (de obicei pana in 1000 m3/ora).

Aceste modele de exhaustoare mobile sunt compacte si sunt ideale pentru a evita adunarea rumegusului si prafului in atelier.

Montarea acestor exhaustoare radiale este relativ simpla, ele permitand fixarea pe un perete sau chiar pe tavan cu ajutorul unor console.

Aceste modele sunt dotate cu manere ergonomice permitand mutarea in orice pozitie este nevoie oferind solutia ideala cost – beneficiu pentru utilizatorul amator.

Daca se doreste utilizarea unui exhaustor radial (ventilator radial) central intr-un mic atelier, modelele cu capacitatea intre 1000 – 1200 m3/ora ofera solutia comerciala cea mai avantajoasa.

Bineinteles, aceste exhaustoare sunt mobile si pot fi deplasate de la masina la masina sau pot fi racordate la un sistem de exhaustare.

Alegerea unui exhaustor de rumegus pentru atelierele de dimensiuni medii

Daca atelierul este de dimensiuni medii sau este dotat cu masini de prelucrare a lemnului care necesita un debit mai mare de aspirare, atunci utilizarea de aspiratoare de rumegus cu puterea motorului intre 1.5 – 3 CP este recomandata.

Exhaustoarele din aceasta categorie au, de obicei, o capacitate mai mare de 2200 m3/ora si dezvolta o presiune statica de 10+ inch.

Cu ajutorul unui sistem de exhaustare dimensionat corect, un astfel de exhaustor este suficient pentru a raspunde cerintelor dintr-un atelier de dimensiuni medii.

Alegerea unui exhaustor pentru micile ateliere profesionale

Daca atelierul are dimensiuni mari si lucreaza,de obicei, doua sau mai multe persoane utilizand masini de prelucrarea a lemnului in acelasi timp, este posibil sa fie nevoie de mai mult decat un model de exhaustor descris anterior.

Bineinteles, se poate opta pentru un exhaustor mai mare (model din categoria de exhaustoare statice) care sa fie racordat la mai multe echipamente simultan.

In acest caz, utilizarea unui exhasutor de 4 – 5 CP care sa dezvolte o putere de absorbtie de minim 4500 m3/ora este suficient chiar si pentru o instalatie de exhaustare rumegus ce implica racordarea simultana a mai multor masini pentru prelucrarea lemnului.

Odata cu capacitatea ridicata de aspirarea, aceste exhaustoare sunt prevazute, de asemenea, cu saci colectori cu o capacitate marita pentru a reduce timpul petrecut cu golirea lor.

Asadar, in alegerea unui exhaustor potrivit pentru atelierul de prelucrare lemn, este foarte important sa se tina cont de dimensiunile atelierului.

Holz Maschinen Romania (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare si bugetului disponibil.

Pentru a beneficia de asistenta tehnica in alegerea corecta a unui sistem de exhaustare potrivit necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.

Exhaustoarele pentru rumegus se utilizeaza in atelierele de prelucrare, unde se folosesc utilaje de mari dimensiuni, cum ar fi circulare, masini de rindeluit si degrosat.

In procesele la care se utilizeaza aceste echipamente este necesar ca sistemul de exhaustare sa detina o hota de racord cu un diametru si un debit mare.

In atelierele de prelucrare de mici dimensiuni se vor utiliza sisteme de exhaustare mici cu sac filtrant, la un pret convenabil si cu capacitate de aspirare buna (pana in 1000 m3/h). Aceste echipamente ajuta la scoaterea rumegusului si a prafului din ateliere.

Sistemele de exhaustare cu dimensiuni reduse se ansambleaza usor, se fixeaza pe perete sau pe tavan cu ajutorul unei console.

Acestea sunt dotate cu un maner ergonomic, trebuitor la deplasarea echipamentului in orice loc. Pentru atelierele cu dimensiuni reduse se recomanda de asemenea utilizarea unui model de exhaustor central cu putere de absorbtie de 1000 - 1200m3/h.

Aceste modele sunt usor de montat pe diferite echipamente, datorita mobilitatii lor. Pentru atelierele medii se vor utiliza exhaustoare cu capacitate mare de aspirare, mai mare de 2200 m3/h, cu un motor de 1.5 - 3 CP.

Exhaustoarele pentru rumegus sunt folosite in ateliere profesionale, avand capacitatea de a fi anexate la mai multe echipamente concomitent.

Capacitatea de absorbtie la aceste modele este de cel putin 4500 m3/h, iar motorul are o putere cuprinsa intre 4-5 CP. Atunci cand trebuie sa alegeti un exhaustor trebuie sa tineti cont de marimea atelierului si de cantitatea de masini-unelte folosite in atelier. Ofertam exhaustoare, aspiratoare pentru praf si rumegus profesionale de la producatorii BERNARDO, HOLZSTAR, HOLZKRAFT, HOLZMANN MASCHINEN si WINTER HOLZTECHNIK - calitate la un pret accesibil.