Masina de frezat prin copiere. Tipuri

Masina de frezat prin copiere este destinata producerii de piese precum piese de mobilier, statuete, texte similare cu piesa folosita ca reper.

Pentru realizarea acestui tip de frezare prin copiere capul frezor se deplaseaza pe toate axele folosind metoda punct cu punct. Utilajul este dotat cu o freza de taiere ce realizeaza pe suprafata piesei prelucrate forma si conturul dupa piesa matrita.

 

Tipuri de masina de frezat prin copiere

  • Masini de frezat colturi rotunde;
  • Masini de frezat canturi;
  • Masini de copiat, pantograf.

 

Masina de frezat prin copiere la colturi rotunde

 

Utilajul masina de frezat colturi rotunde utilizeaza freze pentru realizarea prelucrarii lemnului la operatiunile de rotunjire a colturilor pieselor de prelucrat.

Winter Cornermax
Masina de frezat colturi rotunde Winter Cornermax

Acest tip de masini de frezat sunt dotate cu doua componente de frezare care rotunjesc in acelasi timp parti opuse ale piesei de piesei de prelucrat la o singura trecere.

Masina de frezat prin copiere a canturilor

Masinile de frezat canturi sunt utilizate pentru prelucrarea marginilor pieselor prelucrate dar si pentru indepartarea prin frezare a surplusului de material de cant.

Winter TrimmerMax Deluxe
Masina de frezat canturi Winter TrimmerMax Deluxe

Aceste tip de masina unealta este incadrata in categoria masilor de frezat prin copiere datorita modului de functionare prin copierea unei margini pe cealalta fata a piesei de prelucrat.

Masina de frezat prin copiere sau pantograf

Pantografele sunt utilaje de frezare ce realizeaza lucrari complexe cum ar fi realizarea de sculpturi din lemn utilizand o matrita (un original). Cu ajutorul acestei masini mai pot fi realizate si alte lucrari complexe cu ar figurine, imagini in relief sau diferite inscriptionari.

Winter CopyMax 800
Masina de copiat, pantograf Winter CopyMax 800

Utilizarea pantografului nu se limiteaza doar la utilizarea lemnului ca materie prima pentru prelucrare, prin schimbarea capului de frezare se pot prelucra si metale, piatra, plastic si altele. In acelasi timp nu exista o limitare in ceea ce priveste materialul piesei ce este copiata.

Pentru reproducerea in serie exista si modele de pantograf dotate cu pana la patru capuri de frezare ce pot lucra simultan.

Unele tipuri de masini de frezat prin copiere folosesc pentru frezare mai multi pasi. Astfel se incepe cu freze mari si ulterior se face trecere la freze de dimensiuni din ce in ce mai mici simultan cu cantitatea de material ce trebuie indepartata. Exista si posibilitatea, pe anumite modele, sa se lucreze direct cu freze de dimensiuni mici.

Masinile de frezat prin copiere sunt masini specializate de prelucrare a lemnului si se regasesc in special in atelierele ce fabrica produse in serie.

Pentru mai multe modele va invitam sa vizitati site-ul nostru holz-maschinen.ro unde veti gasi utilaje specializate pentru industria lemnului.

Exhaustor radial – cum se utilizeaza corect?

Atunci cand se lucreaza cu un exhaustor radial, exploatarea poate fi periculoasa daca nu sunt respectate procedurile de siguranta si cele de utilizare.

Utilizarea unui ventilator radial se poate realiza in conditii de siguranta daca se respecta regulile generale de exploatare si regulile specifice privind utilizarea.

Utilizarea echipamentelor de siguranta precum ochelari, masti de praf si casti de protectie pot reduce considerabil riscurile de accidentare.

Se recomanda lucrarea cu atentie. Daca o operatiune pare periculoasa se recomanda ca aceasta sa nu fie realizata si sa se caute alte alternative mai sigure.

exhaustor radial

Modelele de exhaustor radial sunt construite special pentru anumite operatiuni si se recomanda sa fie utilizate doar pentru operatiunile pentru care au dost construite.

Principalele recomandari specifice de utilizare pentru un exhaustor radial

Principalele recomandari specifice utilizarii unui ventilator radial sunt:

  • Se recomanda sa se citeasca cu atentie intregul manual de utilizare si sa se citeasca aplicatiile pentru care este proiectat utilajul si limitele acestuia.
  • Se recomanda sa se urmeze intocmai regulile de protectie electrice locale, precum si regulile europene (EN 60204). Toate conexiunile electrice trebuie sa fie realizate doar de catre personal calificat.
  • Trebuie sa se verifice ca orificiul de absorbtie sa fie conectat inainte de pornirea echipamentului.

%image_alt%

  • Pentru a evita riscul de electrocutare se recomanda sa nu se utilizeze echipamentul expus in ploaie sau zone cu umiditate ridicata. Depozitarea trebuie sa se realizeze in incaperi uscate.
  • Modelele de ventilatoare radiale nu trebuie utilizate in apropierea substantelor inflamabile. Scanteile pot aprinde vaporii inflamabili si poate aparea riscul provocarii unei explozii.
  • Modelele de ventilatoare radiale trebuie utilizate doar pentru rumegusul de lemn. Combinarea spanului metalic cu rumegus de lemn poate crea premisele unui incendiu.
  • Inainte de a realiza lucrari de intretinere de a schimba sacii sau de curatare trebuie sa se deconecteze echipamentele electrice de la reteaua de alimentare cu energie.
  • Praful ce apare ca urmare a prelucrarii anumitor esente de lemn poate fi daunator sanatatii. Se recomanda sa se poarte intotdeauna ochelari de protectie si masti de praf in mediile cu un nivel ridicat de praf.
  • Se recomanda sa se schimbe sau repare cablurile defecte ale modelelor de ventilatoare radiale imediat ce se constata defecte.
  • Se recomanda protejarea cablurilor electrice de contactul acestora cu obiecte ascutite.
  • Cablurile electrice nu trebuie sa ajunga in contact cu ulei, vaselina, suprafete calde sau alte substante chimice.

ventilator radial

  • Se recomanda sa se verifice ca sursa de alimentare cu energie sa corespunda necesitatilor de alimentare ale modelelor de exhaustoare radiale.
  • Paletele din interiorul turbinei are o viteza de rotatie foarte mare si poate taia degete, agata hainele sau colierele. Se recomanda sa nu se introduca niciodata degetele sau alte obiecte in orificiul de absorbtie.
  • Se recomanda sa se acopere intotdeauna orificiul de absorbie atunci cand nu se utilizeaza modelele de ventilatoare radiale.

Exploatarea modelelor de ventilatoare radiale se poate realiza in conditii de siguranta deplina daca se respecta regulile de siguranta generale si specifice.

Masina combinata circular si freza – utilizare

Modelul de masina combinata circular si freza este un echipament dotat cu unitate de taiere (ferastrau circular) si masina de frezat cu ax vertical. O masina combinata circular si freza este destinata exploatarii de catre utilizatorii amatori si in atelierele de prelucrare a lemnului. Aceste masini ofera avantajul achizitiei la un cost redus comparativ cu achizitia individuala a doua masini, ferastrau circular si freza, si ocupa un spatiu mai mic in atelier, dar nu permit realizarea –simultana a doua operatiuni din motive de siguranta a operatorilor.

Pentru a selecta una din cele doua functii ale masinii, circularul sau freza, se procedeaza astfel:

  • Se selecteaza simbolul pentru ferastrau sau freza utilizand selectorul „A”;
  • Se actioneaza butonul „B” de pe intrerupatorul principal;
  • Se actioneaza butonul „C”.

detaliu masina combinata circular si freza

Masina combinata circular si freza – functiile ferastraului circular

Reglarea inaltimii de taiere in cazul ferastraului se realizeaza prin ridicarea sau coborirea parghiei „A”. Se blocheaza panza prin rotirea manivelei „B” in sensul acelor de ceasornic. Se slabeste panza rotind manivela „B” in sens invers acelor de ceasornic. Se blocheaza mitra paralela la dimensiunea dorita, se regleaza paralela „C” la 3-4 mm deasupra piesei de prelucrat si se fixeaza in pozitia respectiva.

Masini combinate circular si freza – reguli de siguranta privind utilizarea ferastrului circular

Se recomanda utilizarea parghiei de impingere „A” pentru a lucra in conditii maxime de siguranta.%image_alt%

  • Se verifica daca ghidajul panzei este in pozitia potrivita;
  • Se verifica daca de lucru este iluminat corespunzator;
  • Se verifica daca axul frezei este coborit suficient.
  • Se recomanda utilizarea raportorului pentru debitarile la unghi.

 

Masina combinata circular si freza – functiile frezei

Pentru a utiliza masina de frezat se procedeaza astfel:

  • Se ajusteaza convenabil inaltimea axului pentru realizarea operatiunii de frezare.
  • Se monteaza saiba „A” si capul taietor.
  • Se blocheaza scula taietoare cu ajutorul surubului „B”.

%image_alt%

Masini combinate circular si freza – reguli de siguranta privind utilizarea frezei

Pentru a exploata masina de frezat in conditii de siguranta se recomanda acordarea unei atentii deosebite operatiunii ce trebuie realizate. Menghinele ce fixeaza piesa de prelucrat trebuie sa fie asigurate cu ajutorul unor bolturi. Daca este nevoie se recomanda utilizarea parghiei de impingere.   Exploatarea masinilor combinate circular si freza este foarte facila si poate fi realizata in conditii de deplina siguranta daca se respecta regulile de exploatare si se cunosc functiile masinii.

Masina de gaurit lemn – cum identificam piesele?

Pentru exploatarea corespunzatoare a unui model de masina de gaurit lemn cu dalta este esential sa se cunoasca toate partile masinii.

Baza unei masini de gaurit lemn cu dalta (fig. 1) – este „standul” pentru aceasta masina pentru mortezat.

Baza are o masa plana patrata prelucrata in partea frontala, pe care poate fi montata masa masinii.

Exista mai multe gauri si sloturi in baza prin care aceasta masina poate fi fixata de un banc pentru a-i creste stabilitatea, daca se doreste acest lucru.

Pe partea din spate a bazei sunt pozitionate niste locasuri pentru scule.%image_alt%

Sistemul de reglaj fin (fig. 2c) – consta dintr-o placa metalica gaurita pentru a fixa peste paralela bara principala de montare, dincolo de blocul de montare.

Placa este mentinuta in pozitie de un surub filetat prin peretele gaurii si insurubat pe bara de montare principala.

Exista, de asemenea, o gaura filetata prin placa, prin care este fixat un surub lung.

Acest surub actioneaza contra partii inferioare a blocului de montare si paralelei si este utilizat pentru a regla paralela contra tensiunii arcului.

Masa unui model de masina de gaurit lemn cu dalta (fig. 1) – masa pentru mortezare este o piesa compusa care este montata pe baza pentru a asigura o suprafata mare pentru fixarea piesei de prelucrat.

Arcul pentru contrabalansare (fig. 2) – un arc mare este montat pe coloana din partea stanga.

Acesta actioneaza intre baza masinii si partea inferioara a capatului capului masinii si la compresiune, actioneaza pentru a contrabalansa greutatea ansamblului capului de actionare.

Coloanele unui model de masina de gaurit lemn cu dalta (fig. 2) – doi arbori din otel montati in partea din spate a piesei turnate abazei sunt “ghidaje” pentru capul de actionare.

Agestea sunt conectate in partea superioara pentru a creste acuratetea si rigiditate. Lampa masinii este montata pe punte.

Coloana din dreapta are un rack debitat in suprafata care angreneaza cu un pinion ansamblul capului de actionare pentru a asigura actiunea de ridicare si coborare.

Lagarul limitatorului de adancime este, de asemenea, montat pe coloana din partea dreapta sub carcasa capului de actionare.

Coloana din stanga este dotata cu un arc pentru contrabalansare.masina de gaurit lemn - piese componente

Capul de actionare al unei masini pentru gaurit cu dalta – acesta este „masina pentru mortezat” si descrierile diferitelor piese si componentelor sale sunt detaliate dupa cum urmeaza:

Capatul capului de actionare (fig. 3) – principala piesa la care sunt fixate toate componentele.

Capatul cutiei de actionare are doua bucse prelucrate in partea din spate, care permit ca acesta sa fie fixat pe coloane.

Motorul (fig. 3) – standard 230 V sau 400 V, este montat, de obicei, in partea superioara a capului de actionare.

Mandrina pentru burghiu (fig. 3b) –o mandrina intre 12 – 16 mm este montata direct pe axul motorului.

Accesul cu cheia catre mandrina se realizeaza printr-o usa din partea din fata a capului de actionare.

Ansamblul switch-ului ON/OFF (fig. 3a) – ansamblul comutatorului este montat intr-o cutie care este fixata pe partea laterala a motorului.

Cele doua butoane comutatoare sunt marcate standard cu „0” pentru oprire si „I” pentru pornire.

Ansamblul este de tip NVR astfel incat orice pierdere de tensiune in timpul functionarii, atunci cand alimentarea este restabilita, nu va cauza repornirea motorului.%image_alt%

Mecanismul de ridicare si coborare prezent la o masina de gaurit lemn cu dalta (fig. 1) – exista o carcasa pe fiecare parte a capului de actionare care se monteaza printr-un arbore.

Un angrenaj pinion este montat pe axul din interiorul capului de actionare si care il angreneaza cu ajutorul unei cremaliere de pe rackul coloanei.

Actionarea arborelui pinionului va actiona capul de actionare realizand urcare si coborarea acestuia.

La capatul arborelui care iese din capul de actionare este montat un maner sare este fixat pentru a preeni alunecarea.

Ansamblul manerului de avans (fig. 1) – partea asociata mecanismului de urcare si coborare este ansamblul manerului de avans.

Aceasta este compus dintr-o parghie indoita pentru a oferi un maner. Capatul manerului care actioneaza pentru ridicare si coborare arborelele are maner de blocare si un pin de pozitionare.

Pentru a muta manerul intr-o pozitie diferita, decuplati manerul de blocare prin tragerea lui in afara (in raport cu arcul), mutati maneta in pozitia dorita, si se lasa arcul pentru a rebloca manerul.

Ansamblu fixare (fig. 4b) – acesta este o mica menghina in forma de „U”. Partea inferioara a componentei „U” este plata, pentru a fixa piesa de prelucrat.

In mijlocul piesei este o zona neutra suficient de mare pentru a fi gaurita. Exista surub filetat prin peretele gaurii, astfel incat piesa de prelucrat sa poata fi fixata.

Flansa de montare a daltii (fig. 1c) –este un lagar circular in partea de jos a capului de actionare.

Ea are un „adaptor” de 3/4 presat in ea, care este folosit pentru a fixa daltile pe pozitie.

De asemenea, este utilizata pentru a monta aparatoarea atunci cand masina pentru mortezat este utilizata pentru gaurire.

Usa de acces la mandrina (fig. 4a) – accesul la mandrina pentru slabirea sau strangerea acesteia se face printr-o gaura dreptunghiulara pozitionata in partea din fata a capului de actionare.

Aceasta gaura este acoperita de o usa cu balamale.%image_alt%

Panoul de fixare a sculelor (fig. 5a) – un bloc din plastic, cu diverse gauri realizate in el pentru a permite asezarea de seturi de dalti, chei de mandrina, chei etc.

Protectia mandrinei (fig. 5a) – o protectie telescopica cu balamale este montata pe capul de actionare de flansa in timpul realizarii operatiunilor de gaurire.

Mandrina (fig. 5d) – de obicei, se livreaza o mandrina standard de 12 – 16 mm montata pe masina.

Utilizate impreuna cu arborele de montare aceasta realizeaza operatiunea de mortezare.

Conul pentru mandrina (fig. 5d, 5e) – arborele principal are un diametru putin mai mic decat adaptorul pentru dalti.%image_alt%

Cand utilizam o masina de gaurit lemn cu dalta ofera numeroase avantaje precum posibilitatea gauririi doar cu burghiu pentru realizarea gaurilor rotunde si posibilitatea utilizarii unei dalti pentru realizarea de morteze patrate sau rectangulare.